torsdag, oktober 26, 2006

USA-kändisar för Afrika

Officiellt åkte hon till Afrika för att arbeta med ett välgörenhetsprojekt för AIDS-drabbade barn. Men mer troligt är att hon åkte till Afrika för att hitta den nya modeaccessoaren 2006. ”Black babys makes white skin look so bright”. Så kan man tänka sig att Madonna tänker. Kanske.

Å har Madonna en, så vill Britney också ha en. Och vill Britney ha … ja, då dör väl hypen i och för sig. Men det är ju inte utan att man tänker att ett afrikanskt barn är den nya Chihuahuan. Snart skaffar väl Paris sig en.

Å många är besvikna på Madonnas tilltag. Det är jag med. För Madonna har väl hoppat på Afrikagrejen lite sent ändå? Det får man väl ändå säga. Hon har ju annars varit så bra på att sticka upp fingret i luften för att känna vart trenderna gått. Men den här gången ligger hon långt efter dom riktiga markbrytarna Bono och Oprah. Kanske är det därför hon tagit det hela några snäpp längre? Hennes taktik är ju lite mer hands-on, om man säger så. Innan Mads adopterat grabben förnekade hennes presskvinna en adoption och sa att ”man kan snarare säga att hon hjälper en hel nations barn”. Det känns ju liiite läskigt. Jag är orolig att den forne sexgudinnan och justify-my-love-loppan ska go totally Mia Farrow on us och BOKSTAVLIGEN ”rädda en hel nation”. Hon har ju pengarna.

Samtidigt är det ju så att listan på amerikanska kändisar som engagerar sig i Afrika bara ökar: Gwyneth Paltrow, Alicia Keys, Richard Gere och Sara Jessica Parker är bara några av dom som med målade ansikten var frontfigurer i kampanjen ”I am African” i augusti i år. Det ädla syftet var att rädda Afrikas barn såklart.

Andra kändisar som snöat in på Afrika är George Clooney som talade till FN:s säkerhetsråd i september om krisen i Darfur, Meg Ryan som har gjort volontärarbete i Afrika, och The Balck Eyed Peas som MTV gjorde en special om när de hade en gratisspelning i Sydafrika och dansade med små afrikanska barn.

PR-gurusar säger att kändisarna har getts en enorm möjligthet att sätta fokus på olika saker. För där kändisarna är där finns också paparazzis. Och bilder i tidningen är lika med makt. Och det verkar som att det stämmer: Den mesta av mesta när det kommer till att rädda Afrika – Angelina Jolie – hennes val att föda dottern Shilo i Afrika har visat sig bli en ekonomisk boom för Namibia: inte bara det att paret har donerat enorma summor pengar. Turismen har även ökat.

Men det här är inte första gången som amerikanska kändisar lägger ner stor möda och energi på att fokusera sin energi på Afrika. 1985 samlade Michael Jackson och Lionel Richie ihop artisteliten för att spela in ”We are the World” i ett projekt dom kallade USA for Africa. Syftet var att rädda Afrika såklart. Och året innan samlade Bob Geldof ihop Storbritanniens superstjärnor för att samla in pengar till de svältande i Etiopien. De sjöng “Do They Know It's Christmas?”, och inte ett öga var torrt.

Folk som har koll på grejer i USA säger att Madonnas adoption och Gwyneths rop ”Jag är Afrikan” har inneburit dödsstöten för Afrika som kändis-välgörenhets-ställe. Att hjälpa Afrika är numer bara patetiskt.

Inga kommentarer: